Heidi og Ann-Helen er ansatt til vår avdeling i Bø

Heidi Lehtonen startet 20.oktober og Ann-Helen Krey startet 20. november. Lehtonen kommer til Furoria etter å ha jobbet på Bygger’n i ti år. Hun er utdannet møbelsnekker og har også vært fisker i flere år. Krey kommer til Furoria fra Nav. Hun har også jobbet i Stendi og Aleris, på DPS og et alders- og sykehjem.

– Vi er begge glade i mennesker og liker å jobbe med mennesker. Våre ulike bakgrunner gjøre også at vi kompletterer hverandre og utgjør et veldig sterkt team for deltakerne våre, forteller Lehtonen.

Bygger opp sin egen arbeidsplass

Det er ikke alle som får være med å bygge opp sin egen arbeidsplass. Men det er det Heidi og Ann-Helen er med på nå. Det er mye som skal på plass, men for Lehtonen og Krey er det en spennende tid.

– Det er utrolig spennende. Lokalene våre er foreløpig en byggeplass. Mye av grunnarbeidet er gjort, og akkurat nå holder snekkerne på å dele opp lokalet med de rommene vi skal ha. Sammen med deltakerne våre, bidrar vi der vi kan med små ærend i byggeprosessen. Eksempelvis med avfallshåndtering og innkjøp for snekkerne, sier Lehtonen. Deltagerne og arbeidslederne blir med på opparbeiding av rutiner, og planløsning i forhold til utarbeidelse av farger og interiør til lokalet.

De er også en del på Melbu med og uten deltakere. På Melbu får arbeidslederne og deltakerne opplæring på vaskeri og andre oppgaver. Det blir også gitt opplæring på rutiner som de selv skal ta i bruk, når lokalene er ferdige.

– Vi er allerede startet med salg av ved og strøsand fra avdelingen i Bø. Vi har vært i kontakt med noen fra næringslivet angående budbiltjenester, og allerede fått oppdrag fra fiskeindustrien.

– I tillegg er det utrolig fint at vi får mulighet til å bli ordentlig kjent med hverandre. Selv om vi er en avdeling i Bø, skal vi jobbe for at vi ikke får en «oss og dem»-kultur. Vi er Furoria, alle sammen, forteller Krey og Lehtonen.

Etterspørsel på VTA-plasser

Pr i dag har Bø kommune fått fem VTA-plasser. Etterspørselen har imidlertid vært stor. Behovet for flere plasser er der, og på sikt håper Furoria å få flere plasser tildelt. 

– VTA-plassene er varig tilrettelagte plasser og deltakerne våre er en god blanding mellom personer med funksjonsnedsettelser og personer som av ulike grunner har falt ut av næringslivet. Felles er at de har arbeidsevne, men trenger ulik tilpasning for å kunne jobbe, forteller Lehtonen.

– Å jobbe med mennesker på denne måten, blir annerledes enn det både jeg og Heidi har jobbet med tidligere. Men det blir spennende å motivere deltakerne våre til å komme seg ut i arbeidslivet igjen, forteller Krey.

– Det er mye fint med å være i arbeidslivet. For de som allerede er i arbeidslivet, er det kanskje en selvfølge. Men for de som står utenfor arbeidslivet er det mye de går glipp av. En arbeidsplass gir mer enn en jobb og en inntekt. Arbeidslivet gir utfordringer, mestringsfølelse og gleder. Det er en sosial arena hvor man kommer inn i et fellesskap og dyrker vennskap. Dette er en viktig del av livet, sier begge arbeidslederne.

Store drømmer som kan bli virkelighet

Selv om lokalene ikke er ferdige, er avdelingen i gang med ulike tiltak.

– Vi jobber med å få på plass avtaler og i løpet av nær framtid vil vi tilby våre tjenester til både næringskunder og privatkunder i Bø, sier Lehtonen og nevner blant annet budbiltjeneste og små serviceoppdrag for privatpersoner og næringsliv.

Ettersom avdelingen er helt ny, er det ikke skrevet i stein hva de skal gjøre og ikke. Og derfor oppfordrer de både næringsliv og privatkunder til å ta kontakt om tjenester de kunne tenkt seg hjelp til.

– Foreløpig ligger det an til at vaskeriet er på plass i februar/mars. I mellomtiden har vi en ordning hvor tøy blir fraktet og vasket på Melbu. Vi jobber også for å få på plass vedproduksjon slik at vi kan selge egenprodusert ved, sier Lehtonen.

Hvordan ser de to for seg at avdelingen i Bø vil være om fem år?

– Vi drømmer om at vi på sikt også kan få på plass et lite verksted hvor vi kan fikse små ting for kunder. Enten det er å pusse og olje et bord, eller enkle monteringsoppdrag som f.eks. montere trillebår, flatpakke-skap, snømåke-utstyr og forhåpentlig vedlikehold av sykkel.

– Om fem år, går det veldig bra for oss. Kommunen har fått tildelt enda flere VTA-plasser og vi har mange deltakere ut i arbeid. Vi har også blitt flere ordinært ansatte. Bø kommune har et godt drevet tilbud til personer som av en eller annen grunn har falt utenfor arbeidslivet. Med et enda bedre tilbud, har bolysten økt for alle oss som bor i Bø, avslutter Krey og Lehtonen.

Hopp rett ned til innholdet