Linn går videre

Bladet Vesterålen, Lørdag 26. mai 2012 – Tor Johannes Jensen

HADSEL: Linn Grønås (34) måtte kutte ut både idrett og musikk på grunn av smerter. Etter ti år fikk hun diagnosen som forklarte hvorfor. Nå kommer hun endelig videre i arbeidslivet gjennom bruktbutikken Sareptas hos Hadsel Asvo.

I ti år sleit Linn Grønås seg fra arbeidsplass til arbeidsplass uten å skjønne hvorfor kroppen ikke ville. I dag har hun fått svaret – og er kommet videre gjennom arbeid med bistand hos Hadsel Asvos bruktbutikk Sareptas.

Linn Grønås har rik arbeidserfaring – blant annet fra Prix på Melbu, fra renhold hos ISS Bodø, fra fileten på Melbu, og fra Nordlaks.

Men det har kostet henne mye. For hun begynte å slite med helsa allerede i 17-års-alderen, da hun gikk på musikk, dans og drama ved Sortland videregående skole.

Ga opp idretten

Den aktive idretts- og musikk – jenta fra Sandnes fikk vondt i muskler og ledd, uten å forstå hvorfor.

Elleve år med fotball i Stålbrott tok slutt, da hun ikke klarte mer.

– Det var knalltøft å bli satt ut slik. Jeg hadde levd for fotballen og skjønte ikke hvorfor kroppen ikke ville være med. Det tok flere år før jeg godtok det. Ei lang stund orket jeg ikke engang å se fotball på TV. Men nå går det bra, sier Linn.

Siden forsøkte hun seg på taekwondo og boksing også.

Samtidig ga hun opp mange år med korpsmusikk også, etter å ha spilt trompet, kornett, saksofon og tverrfløyte.

Sykmeldinger

Etter at hun begynte å arbeide som 18-åring, ble det mange sykmeldinger.

– Jeg opplevde at jeg ikke ble trodd. Jeg var liksom for ung til å ha vondt.

I ti år prøvde hun å arbeide. Det ble mye variert arbeid, og mye smerter. Som 28-åring fikk hun endelig diagnosen fibromyalgi.

Det var en lettelse å ha et papir med en forklaring i handa.

– Det var godt å kunne fortelle alle at det ikke bare hadde vært syting. Det er en slitsom sykdom. Den er vanskelig å forstå for de som er utenfor. Man kjenner litt vondt hele tida, og mer i perioder.

Muligheten

Butikkarbeid har vært ønskejobben i alle år. – Drømmen er å kunne drive noe eget, sier Linn, som tar utdanning i butikkfag i kombinasjon med plassen på Sareptas

Via Nav fikk hun tilbudet om arbeid med bistand hos Hadsel Asvo på bruktbutikken Sareptas. Det er hun takknemlig for nå.

– De foreslo Sareptas for meg, og jeg trivdes fra dag én.

Etter drøye tre år her, kombinerer hun det med lærlingplass og VG2 salg, service og sikkerhet vida Opus Hadsel.

– Dette er en arbeidsplass der du kan komme også på dårlige dager. Du kan være sosial og gjøre det du klarer – sortere bøker, vaske, eller være i kassen, forteller Linn.

Hun beskriver arbeidsmiljøet som helt supert.

– Men det er jo en arbeidsplass for folk som ikke er friske. De andre forstår deg, og synes ikke bare du syter, smiler hun.

Veien videre

Skolen er basert på samlinger og selvstudium. I desember er det eksamen.

Etter det må hun ut og fortsette som lærling et annet sted.

– Tanken på hva jeg skulle gjøre videre, var ikke der fra begynnelsen. Men da jeg fikk muligheten til å gå skole, betydde det veldig mye. Med en utdannelse vil jeg ha mye større muligheter for å få jobb siden. Og så kan jeg være her samtidig å være sosial, legger hun til.

Allerede i ungdomsskolen på Sandnes var hun utplassert i butikk og trivdes godt. Seinere arbeidet hun i Prixbutikken på Melbu som brant.

– Det er dette jeg kan, og det er fint å lære mer. Jeg kunne godt tenkt meg å gå litt mer skole eller kurs innenfor butikkfag.

Drømmen

Nå drømmer hun om en gang å drive en butikk, eller å kunne starte eget.

– Med noe Melbu trenger. Kanskje klær for barn og unge. Det skulle vært mer å velge i her. Og skal jeg starte noe, vil jeg at det skal være på Melbu, for her blir jeg nok boende, sier hun.

Samtidig er hun klar over at helsa bestemmer.

– Du styrer ikke sykdommen, men må lytte til det kroppen sier. Så håper jeg at jeg kan komme til å stå på egne bein en dag. Uføretrygd er siste utvei. Jeg er 34 år, og da har jeg mange år igjen til å gjøre noe jeg har lyst til.

– Men jeg er en sta person. Jeg har hatt mine nedturer, men jeg har bestandig kommet meg opp igjen, smiler Linn Grønås.

Fibromyalgi

  • Fibromyalgi er en mer eller mindre kronisk tilstand som er preget av vandrende smerter.
  • Smertene kommer og går gjerne i begynnelsen på ett sted, før de blir mer vanlige og sprer seg til andre områder på kroppen.
  • Smerte kan sitte både i muskulatur, ledd og i selve skjelettet. Den beskrives som brennende, stikkende og som tannpine. Typisk er at de flytter på seg, og at de ikke følger et bestemt mønster.
  • Forekomsten av fibromyalgi i befolkningen er på rundt fem prosent totalt. De fleste er kvinner.
  • Typisk for fibromyalgi er at man kjenner seg stiv i kroppen og er lite uthvilt om morgenen. Ca. 40 prosent av de som har fibromyalgi, har forstyrret søvnrytme. Tretthet og lite energi er derfor også vanlige symptomer.

Kilde: revmatiker.no

Hopp rett ned til innholdet