Ny hjullaster på Cato og gutta på gjenvinningsstasjonen

Den gamle hjullasteren har i mange år gjort jobben, men i de siste årene har gutta på gjenvinningsstasjonen på Børøya merket at hjullasteren begynte å bli utdatert. I høst ble ønsket oppfylt og en ny, brukt hjullaster rullet inn på gjenvinningsstasjonen.

 – Den hadde bare gått 580 timer, og det er jo så å si som en ny maskin. Å kjøre den nye maskinen er som natt og dag i forhold til den gamle, forteller Cato Larsen, en av de faste maskinførerne på gjenvinningsstasjonen.

Nødvendig maskinopplæring

Den nye hjullasteren er en 3 år gammel Volvo L50H. Den er mer oppgradert, har mer elektronikk og er sterkere enn den gamle maskinen.

– Hjullasteren bruker vi blant annet til snørydding, brøyting, lossing av paller fra enkelte kjøretøy, intern transport og komprimering av avfall i containerne. Med andre ord er den et viktig redskap for god og effektiv drift på gjenvinningsstasjonen. Og selv om den er større enn den gamle, har den en mye mer miljøvennlig motor, forteller arbeidsleder Bjørnar Jakobsen.

Men før noen kunne ta den nye maskinen i bruk, måtte alle gjennomgå instruksjons og opplæringskurs på den nye maskinen.

– Vi krever også at alle som skal kjøre hjullaster har kompetansebevis og har gjennomgått opplæring på maskiner før de skal kjøre, forteller Jakobsen.

Som natt og dag

Cato Larsen har arbeidet på gjenvinningsstasjonen siden 2011 og har de siste 6-7 årene vært en av de faste maskinførerne. Han fryder seg over å ha fått en ny hjullaster på jobb. 

– Det første vi merket når vi hoppet inn i maskinen, er at den har mye mer spaker og handler. Det tok litt tid før jeg ble vant med den nye måten å jobbe på, sier han og forklarer at jo mer man holder på med noe, dess kjappere kommer de nye rutinene på plass.

Larsen forteller at den nye maskinen også er mye mer stillegående enn den forrige maskinen. Og har i tillegg ryggekamera, som en ekstra sikkerhet når maskinen brukes på anlegget hvor det både er trafikk og personer som oppholder seg.

– Vi merker at maskinen er mye bedre enn den forrige. Blant annet har den en lengre arm, som gjør at vi enklere kommer til med skuffa i containerne og klarer å komprimere avfallet.

Når Cato klarer å komprimere avfallet i containerne, slipper Reno-Vest å tømme halvfulle containere. Dermed er hjullasteren også et positivt driftsmiljøtiltak for Reno-Vest.

– Men noe av det beste er kanskje at maskinen er veldig god å kjøre. Vi sitter adskillig mer komfortabelt nå. I den gamle maskinen hoppet og spratt vi mye rundt i setet når vi kjørte. Nå sitter vi mer rolig. Vi får derfor mindre belastning på kroppen og det er enklere å jobbe over lengre tid i maskinen uten å bli sliten, avslutter Larsen.

Hopp rett ned til innholdet